A Hetero Sapiens zenekar saját szerzeményeit játszó, alapvetően akusztikus megszólalású együttes. Dalaink a latin zenei hangulattól a swingen, a folkon, a pop-rock hangzáson át, egészen a személyes lírákig a muzikalitás széles spektrumát ölelik fel, sajátos hangzásvilágunk mégis egyedivé teszi sokszínű megszólalásunkat. Önálló koncertjeink mellett állandó résztvevői vagyunk fesztiváloknak, kiállításmeg-nyitóknak, ünnepi rendezvényeknek, kultúrális eseményeknek, valamint a Pesterzsébeti Városi Vegyeskar

Mészáros Magor
Fejes-Tóth Gábor
Mészáros Tamás Vissza a főmenübe Daczi Barnabás
Egri Sándor
Kaszab Sebő
A Hetero Sapiens zenekar elődjének a "PVV Bass Band" nevű, kissé ad hoc jellegű baráti társaság tekinthető. Maga a név a Pesterzsébeti Városi Vegyeskar basszista énekeseit takarta, ahol a csapat magja - Egri Sanyi, Daczi Barna, Rahner Marci, és először még Marton László - kezdte el a közös muzsikálást - először csak poénból, alkalmi jelleggel. A nem sokkal később társuló Fejes-Tóth Gábor érkezésével a vokális feldolgozásokról a hangszeres zenélés irányába fordult a "Bass Band" profilja, sok önfeledt, kötetlen zenélős estével, borozgatással.

saját kamarazenekaraként működünk.
A zenekar egyedi hangszerelésének köszönhetően az igényes könnyűzene és a hazai folkstílusok különös hangulatban keverednek az együttes megszólalásában. Hangzásvilágunkat trombita, nagybőgő, akusztikus gitár, zongora, "deszka", basszusgitár, tangóharmónika, dob és egyéb ütőhangszerek összjátéka alakítja.
A Hetero Sapiens együttes megalapítói pesterzsébeti születésűek, a kerület kulturális és zenei életének állandó résztvevői és színesítői. Eredendően a Pesterzsébeti Városi Vegyeskar énekesei, illetve a Lajtha László, a Fasang Árpád és a Weiner Leó Zeneiskola növendékei, illetve a Műszaki Egyetem Szimfonikus Zenekarának, valamint a Dohnányi Zenekarnak tagjai.
Küldetésünknek érezzük egyfajta - hangzásvilágában és megszólalásában igényes - értékeket hordozó könnyűzene létrehozását, építő jellegű és maradandó zenei-tartalmi üzenet közvetítését egy értékeit vesztő világban.A Hetero Sapiens zenekar tagjai:


Daczi Barnabás
(ének, akusztikus gitár, zongora)

Egri Sándor
(basszusgitár, zongora, vokál)

Fejes-Tóth Gábor
(nagybőgő, deszka, zongora, vokál)

Ferencz Máté
(szóló gitár)

Kaszab Sebő
(zongora, ütőhngszerek)

Mészáros Magor
(ütőhangszerek)

Mészáros Tamás
(trombita)

Rahner Márton
(ének, akusztikus gitár)


Hangmérnökünk:
Nagy Gábor
Egyéb fellépések, kiállításmegnyitók,
nem önálló koncertek

Karácsonyi gyerekkoncert
2015. december 29., Családsegítő Közösségi Ház, Csepel

Pesterzsébet Önkormányzata GAMESZ évzáró ünnepség
2
015. december 23., Csili színházterem, Pesterzsébet

Pesterzsébeti Városi Vegyeskar Karácsonyi koncert
2015. december 19., Baptista imaház, Pesterzsébet

Fejes-Tóth Gábor festőművész "Sakk-matt!" című kiállításmegnyitója
2014. október 15., Ferencvárosi Művelődési Központ

26. T-home Vivicittá Városvédő Futás
2011. április 10., Kossuth tér

Csili rajzszakkör féléves kiállításmegnyitó
2011. február 4., Csili, Muszély Ágoston terem

Pesterzsébeti Városi Vegyeskar Karácsonyi koncert
2010. december 18., 17 óra, Lehel tér, Nagyboldogasszony templom

Semmelweis (egészségügyi dolgozók) díjátadó
2010. július 6., 13 óra, Csili, Vízváry terem

Pesterzsébeti Városi Vegyeskar 10 éves jubileumi koncert
2010. június 6., 18 óra, Csili színházterem

Ferdinandy György könyvbemutató
2010. május 27., Budai Vár, Litea könyvesbolt

Schmidt Gabriella kiállításmegnyitója
2010. január 29., 14 óra, Ferihegyi repülőtér

Pesterzsébeti Városi Vegyeskar Karácsonyi koncert
2009. december 19., 18 óra, Baptista imaház, Pesterzsébet

Adventi Mikulás koncert Böjte atya dévai árváinál
2009. december 5-6., Déva, Erdély

József Attila megemlékezés
2009. december 3.

Siklósi Alexa grafikus kiállítása
2009. szeptember 23., 17 óra, Gaál Imre Galéria, Pesterzsébet

Kiss Mirella könyvbemutatója
2009. június 2., 17 óra

Gyereknapi koncert
2009. május 30., 12 óra, Soroksári TESCO

Egészségügyi dolgozók bálja
Előzenekar: Fásy Ádám és Csocsesz
2009. február 20.

Szabadtéri koncert a cupelloi (Olaszország) testvérkórus számára
2008. augusztus 13. , 18 óra, Lázár Utcai Ált. Isk., Pesterzsébet

Múzeumok Éjszakája Pesterzsébet
2008. június 21., 22 óra, Pesterzsébeti Múzeumkert

Pesterzsébeti Városi Vegyeskar évzáró koncert
2008. június 15., 18 óra

Lajtha László zeneiskola szabadtéri színpadavató
2008. június 7., 17 óra, Lajtha László AMI, Pesterzsébet

József Attila jótékonysági bál
2008. április 19., 18 óra, Knorr-Bremse, Pesterzsébet

Fejes-Tóth Gábor, Felső Ivette kiállításmegnyitó
2008. április 18., 18 óra, Csili, Muszély Ágoston terem

Talpra Magyar! - Március 15-i városi ünnepség, Pesterzsébet
2008. március 14., 14 óra, Kossuth tér, Pesterzsébet

Karácsonyi koncert az óvodai dolgozók számára
2008. február 23., 18 óra

Kiállításmegnyitó népzenével
2007. július 5., 16 óra, Gaál Imre Galéria, Pesterzsébet

A szórakozás mellett a formációt azonban a vegyeskar is kezdte igénybe venni koncertjein, mint hangszeres kísérőket; sőt egyszerre megjelentek a felkérések kiállításmegnyitókon való szereplésre, önkormányzati rendezvényeken való játékra is.
Ez a lökés már ösztönzően terelte a Bass Band-et abba az irányba, hogy zenélését átgondoltabb, tudatosabb keretbe foglalja. Az évek alatt úgy alakult, hogy Barnabás és Márton énekes-gitáros "előadókká" váltak, Sanyi a basszusgitárt tette magáévá, Gábor (korábbi basszusgitáros) kapacitása így felszabadlut, és a billentyűs hangszerek, majd Stick és nagybőgő játékára tért át; 2006 végén pedig a vegyeskar egyik altosát, Bosánszky Ivettet is beszerveztük a csapatba, hegedűsként.
A kialakult hangszerelés mellett a "repertoár" is formálódott: az RHCP, magyar slágerek és népdalfeldolgozások között egyre több saját dal is megjelent fellépéseinken.
A kibővült formáció 2007 márciusában a pesterzsébeti Kakukk Vendéglőben adott debüt koncertjén letette a PVV Bass Band nevet, és klasszikus zenekarként lépett a közönség elé. A műsor előtti pillanatokban kellett hirtelen választani a névötletek közül, és legmarkánsabbként a kissé csípős humorú "Hetero Sapiens" mellett döntöttünk (nem áruljuk el, hogy mik estek ki az alternatívák közül... :-) ) Tehát 2007 tavszán kezdődött a HS "komolyabb" működése - ettől fogva folyamatosan jöttek a meghívások: Múzeumok Éjszakája a Pesterzsébeti Múzeumban; Kultúrházak Éjszakája a Csiliben; kiállításmegnyitók; kóruskoncert közreműködések; Gitárpont Café; karácsonyi koncert Válon; meghívás a Lajtha László zeneiskola nagytermébe; Fringe stb. ...
A lendület nagyon jól vitte a zenekart, sok új dal született, és sok ismert dalfeldolgozás került repertoárra - de éreztük, hogy dobos nélkül nem tudunk már továbblépni. A megoldás Balog Péter személyében született meg, akit a Lajthából ajánlottak - vele a 2008 januárjában tartott "születésnapi" Kakukk-os koncertünkön léptünk fel először. Mivel a HS hangszerelése alapvetően akusztikus, először percussion jellegű ütőhangszereket használtunk - később már a hagyományos dobfelszerelés erősítette a hangzást.
A sok kedves meghívásnak köszönhetően a zenekar hangszerparkja is fejlődött: Pesterzsébet Önkormányzatának támogatása, és a koncertbevételek által idővel nemcsak jobb hangszereket, hanem profi stúdiótechnikát is beszerezhettünk. Így alakult, hogy 2009 januárjában a zenekar - aki addig Gábornál próbált - átköltözhetett saját házistúdiójába. Ez a körülmény nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a zenekari hangzást még jobban kicsiszoljuk, és repertoárunkban a hangsúlyt a feldolgozások felől saját dalaink irányába toljuk el.
2009 nyarán Bosánszky Ivett kilépett a zenekarból, helye sokáig betöltetlen maradt. A 2009 évi Lajthás nagykoncertünk hegedűs-kisegítője Huszka Fruszina, a Műegyetemi Szimfonikusok szekundosa volt; 2010 áprilisában pedig szintén ebből a zenekarból Tóth Szilvia prímes csatlakozott a HS-hez.
A zenekar már ezzel az új hangzásvilággal és repertoárral koncertezett az ország számos pontján: a Művészetek Völgyében; a Velencei-tavi Új Kenyér Fesztiválon, Agárdon; Kisbéren; vagy Budapesten a Budai Várban, a Magyar nyelv és könyv ünepén; és természetesen a pesterzsébeti Lajtha László AMI nagytermében a szokásos évi jótékonysági nagykoncertünkön.
Ez az év a koncertek mellett egyben a legnagyobb lépést is hozta a zenekar életében: nyáron elkezdtük felvenni első önálló nagylemezünket, mely az "Itt leszek" címet viseli! A felvételek igen sok munkával jártak, így az év második felében fellépést nem is vállaltunk.
2011 tavaszára elkészült a hanganyag, és közben a hegedűs poszton is csere történt: Tóth Szilvia helyére Nagy Anna Júlia, a Dohnányi Zenekar vonósa került. Ez az év pedig ismét a koncerteké volt. Novemberben bemutattuk az "Itt leszek" című albumot a zenekar klasszikus megszólalási helyszínén, a Lajtha László AMI dísztermében. A koncerten már Tóth Miklós dobolt nekünk, Balog Pétert váltva az ütős szekcióban, ami után egy lazább utókarácsonyi-előszilveszteri buli következett, de akkor már javában készültünk a zenekar 5 éves jubileumára.
2012 áprilisában nagyszabású koncerttel ünnepeltük fél évtizedes fennálásunkat: a Csili Bubik István nagytermében játszottunk teltház előtt, olykor kiegészülve a zenakar bölcsőjének számító Pesterzsébeti Városi Vegyeskarral, akik teljes kórusként kísértek minket, de egykori HS tagok, vendégzenészek is feltűntek a színpadon, sőt vonósnégyes és fúvós kvartett is emelte az est fényét, mely utóbbi formációból kikerült Mészáros Tamás, későbbi trombitásunk.
Ezzel az emlékezetes fellépéssel búcsúzott zenekarunktól egyik alapító tagunk, Rahner Márton, akinek távozásával az együttes véglegesen az egyedi megszólalás, a saját szerzemények előadása felé fordult. Ezután könnyed tavaszi és nyári koncertek következtek Érces Norbert szólógitáros brilliáns vendégszereplésével, majd miután Egri Sándor skandináv tanulmányútra távozott, a basszusgitárt Sipos Nándor ragadta magához. Év végén készült el a a toszkán partoknál szerencsétlenül járt tengerjáró hajó áldozatainak tiszteletére a Concordia című dal angol nyelvű változata, melynek elkészítésében zenészbarátok segédkeztek, a hangzóanyag keverését pedig hangmérnökünk, Nagy Gábor végezte.
2013-at egy farsangi mulatsággal kezdtük a Gaál Imre galériában, majd év végére újabb tagcserék következtek. 2014-et már új ütőssel kezdtük, Kaszab
Sebő ült be a dobok mögé, aki nemsokára a billentyűk bűvöletébe esve a zongorajátékért lett felelős, átadva helyét Mészáros Magornak a cintányérok mögött. Ferencz Máté szólógitárral csatlakozott hozzánk. Évzáró koncertünkre már teljesen megújult hangzással készülünk.