A Hetero Sapiens zenekar saját szerzeményeit előadó, könnyed, dallamos rock zenét játszó együttes, a mindenki számára élvezhető, értékalapú szórakoztatás szolgálatában. Dalaink a latin zenei hangulattól a swingen, a folkon, a pop-rock hangzáson át, egészen a személyes lírákig, rock balladákig, a muzikalitás széles spektrumát ölelik fel, sajátos hangzásvilágunk mégis egyedivé teszi sokszínű megszólalásunkat. Hangszerelésünket trombita, szaxofon, akusztikus és elektromos gitár, "deszka", hegedű, nagybőgő, zongora, szintetizátor, tangóharmónika, dob és egyéb ütőhangszerek, összjátéka jellemzi.

 

Fejes-Tóth Gábor
Daczi Barnabás
Tóth MiklósVissza a főmenübe   Koncz Gergő
Bencsik Levente
Horváth Kornél
A 2007-ben alapított Hetero Sapiens együttes jelenlegi zenei formációja másfél év alkotói csend után, 2017 szeptemberében született újra: az alapító tagok közül Daczi Barnabás (dalszerző, énekes, ritmusgitáros) és Fejes-Tóth Gábor (zeneszerző, stickes, bőgős, billentyűs, vokalista) folytatták a munkát Mészáros Tamás trombitással, aki 2012-ben csatlakozott a zenekarhoz. Az újjáalakuláshoz a lendületet Horváth Kornél zenekari „jelentkezése” adta, aki szaxofonosként már a 2012-es jubileumi, ünnepi nagykoncerten

A Hetero Sapiens együttes megalapítói pesterzsébeti születésűek, a Pesterzsébeti Városi Vegyeskar énekesei közül kerültek ki, a kerület kulturális és zenei életének résztvevői, színesítői.
Küldetésünknek érezzük egyfajta - hangzásvilágában és megszólalásában igényes - értékeket hordozó könnyűzene létrehozását, építő jellegű és maradandó zenei-tartalmi üzenet közvetítését egy értékeit vesztő világban.

 

A Hetero Sapiens zenekar tagjai:

Bencsik Levente
(gitárok)

Daczi Barnabás
(ének, akusztikus gitár, zongora)

Fejes-Tóth Gábor
(deszka, nagybőgő, zongora, tangóharmonika, vokál)

Horváth Kornél
(szaxofon, zongora)

Koncz Gergő
(trombita)

Tóth Miklós
(dobok)


Hangmérnökünk:
Nagy Gábor

 

A Hetero Sapiens zenekar
örökös tagjai (alapító tagok):

Bosánszky Ivett
(hegedű, vokál)

Egri Sándor
(basszusgitár, zongora, vokál)

Rahner Márton
(ének, akusztikus gitár)

 

A Hetero Sapiens zenekar korábbi tagjai:

Balog Péter
(dobok)

Borbély Bence Regő
(dobok)

Ferencz Máté
(gitár)

Huszka Fruzsina
(hegedű)

Kaszab Sebő
(zongora, ütőhngszerek)

Mészáros Magor
(ütőhangszerek)

Mészáros Endre
(trombita)

Mészáros Tamás
(trombita)

Nagy Anna Júlia
(hegedű)

Sipos Nándor
(basszusgitár, cselló)

Tóth Szilvia
(hegedű)

Varga Áron
(harsona)

Varga Judit Debóra
(hegedű)

Varga Kristóf
(dobok)Egyéb fellépések, kiállításmegnyitók,
nem önálló koncertek

Pesterzsébeti Városi Vegyeskar 20 éves jubileumi koncert
2020. május 23., 18 óra, Csili színházterem

KLG 100
100 éves a Kossuth Lajos Gimnázium - ünnepi rendezvény
2020. március 27., 18 óra, Csili színházterem

Karácsonyi gyerekkoncert
2015. december 29., Családsegítő Közösségi Ház, Csepel

Pesterzsébet Önkormányzata GAMESZ évzáró ünnepség
2
015. december 23., Csili színházterem, Pesterzsébet

Pesterzsébeti Városi Vegyeskar Karácsonyi koncert
2015. december 19., Baptista imaház, Pesterzsébet

Fejes-Tóth Gábor festőművész "Sakk-matt!" című kiállításmegnyitója
2014. október 15., Ferencvárosi Művelődési Központ

26. T-home Vivicittá Városvédő Futás
2011. április 10., Kossuth tér

Csili rajzszakkör féléves kiállításmegnyitó
2011. február 4., Csili, Muszély Ágoston terem

Pesterzsébeti Városi Vegyeskar Karácsonyi koncert
2010. december 18., 17 óra, Lehel tér, Nagyboldogasszony templom

Semmelweis (egészségügyi dolgozók) díjátadó
2010. július 6., 13 óra, Csili, Vízváry terem

Pesterzsébeti Városi Vegyeskar 10 éves jubileumi koncert
2010. június 6., 18 óra, Csili színházterem

Ferdinandy György könyvbemutató
2010. május 27., Budai Vár, Litea könyvesbolt

Schmidt Gabriella kiállításmegnyitója
2010. január 29., 14 óra, Ferihegyi repülőtér

Pesterzsébeti Városi Vegyeskar Karácsonyi koncert
2009. december 19., 18 óra, Baptista imaház, Pesterzsébet

Adventi Mikulás koncert Böjte atya dévai árváinál
2009. december 5-6., Déva, Erdély

József Attila megemlékezés
2009. december 3.

Siklósi Alexa grafikus kiállítása
2009. szeptember 23., 17 óra, Gaál Imre Galéria, Pesterzsébet

Kiss Mirella könyvbemutatója
2009. június 2., 17 óra

Gyereknapi koncert
2009. május 30., 12 óra, Soroksári TESCO

Egészségügyi dolgozók bálja
Előzenekar: Fásy Ádám és Csocsesz
2009. február 20.

Szabadtéri koncert a cupelloi (Olaszország) testvérkórus számára
2008. augusztus 13. , 18 óra, Lázár Utcai Ált. Isk., Pesterzsébet

Múzeumok Éjszakája Pesterzsébet
2008. június 21., 22 óra, Pesterzsébeti Múzeumkert

Pesterzsébeti Városi Vegyeskar évzáró koncert
2008. június 15., 18 óra

Lajtha László zeneiskola szabadtéri színpadavató
2008. június 7., 17 óra, Lajtha László AMI, Pesterzsébet

József Attila jótékonysági bál
2008. április 19., 18 óra, Knorr-Bremse, Pesterzsébet

Fejes-Tóth Gábor, Felső Ivette kiállításmegnyitó
2008. április 18., 18 óra, Csili, Muszély Ágoston terem

Talpra Magyar! - Március 15-i városi ünnepség, Pesterzsébet
2008. március 14., 14 óra, Kossuth tér, Pesterzsébet

Karácsonyi koncert az óvodai dolgozók számára
2008. február 23., 18 óra

Kiállításmegnyitó népzenével
2007. július 5., 16 óra, Gaál Imre Galéria, Pesterzsébet

velünk játszott, de mint vendégzenész, azóta is többször állt velünk egy színpadon.
A dobokhoz Borbély Bence Regőt hívtuk meg, aki gyerekként mellettünk nőtt fel a Pesterzsébeti Városi Vegyeskarban, 16 éves korára pedig már olyan kiváló jazz dobos lett, hogy a mi zenekarunk egész értékű, és magas szintű ütősévé válhatott. Végül pedig – de nem utolsó sorban – Bencsik Levente érkezett a szólógitáros posztra, ami szintén újdonság volt nálunk, hiszen addig többnyire csak akusztikus gitárokat használtunk, elektromos gitár inkább csak ritmushangszerként jelent meg, a prímet pedig a hegedű, a trombita, vagy a zongora vitte. Az új hangszerelés a korábbinál vagányabb és bulisabb karaktert adott a zenénknek, de egyben sokszínűbb megszólalást és magasabb szakmai színvonalat is lehetővé tett. A billentyűs hangszerek megszólaltatását az új felállásban Kornél és Gábor megosztva látják el: Kornél a szaxofon mellől ül a zongorához, Gábor pedig fő hangszere, a stick mellett jobb kézzel a szintetizátoron játssza a szőnyegeket, emellett vokálozik, olykor pedig tangóharmonikára vagy bőgőre is vált.
Az új formáció tehát szintén hattagú lett, de hangszerelésében legalább annyira színes maradt, mint előtte bármikor – sőt, a több szólóhangszer jelenléte miatt még összetettebb, még izgalmasabb zenei megoldások egész tárháza nyílt meg, ami az alkotófolyamatok terén igazán különleges műhelymunkát tesz lehetővé! Az új csapat első fél éve így aztán azzal telt, hogy a korábban játszott dalokat zeneileg újragondoljuk, gazdagítsuk, illetve adaptáljunk erre a hangszerelésre. A régi számok közül műsoron maradtak olyanok, mint a Mi Cielo, Mexico, Ott a mátkám, Brand New Imagination, vagy az Itt leszek, mely dalok új szólóállásokat kaptak fúvósokra, szólógitárra komponálva, vagy akár teljesen új karaktert is, melyek megalkotása rendkívül izgalmas munka volt. Az elektromos gitár és a két fúvós együttes jelenléte kifejezetten jól állt a repertoár nagy részének! 2018-ban már ennek a zenei koncepciónak a szellemében fogtunk Barnabás eddig repertoárra nem tűzött szerzeményeinek meghangszereléséhez: jött a Miért volt minden?, az Akitől, a Hála, a Mit ér az élet? és a Vallomás, valamint elkészülhetett a Concordia – régóta megálmodott – magyar nyelvű, teljes terjedelmű, „monumentális”, végső formája, illetve az Amiről annyira nehéz beszélni könnyed és friss, tangóharmonikás változata. Ezeket a dalokat már mind az új felállás hangzásának szellemében „öltöztettük fel”, így egyre színesebb, változatosabb műsor alakult ki a szerzeményekből: egy új koncertanyag, ami soha nem szólt hasonló stílusban a maga teljességében, és ami ennek a csapatnak igazán a sajátja lett.
Ennek az időszaknak a lendületében fogant meg bennünk az elhatározás 2018 nyarán, hogy 7 év elteltével újra lemezt vegyünk fel, mely az új dalokat, és az aktuális hangzásunkat együtt tudja bemutatni. A felvételeket 2018 augusztusának végén kezdtük el, a stúdiómunkákban pedig Pintér András volt végig a segítségünkre, aki a technikai beállításoktól elkezdve, a sávok felvételén és az utómunkákon át, egészen a keverésig, maszterelésig rengeteget dolgozott a lemezen. De munkánkat végig támogatta Nagy Gábor hangosítónk is, a teljes gyártási folyamatot pedig Gyulai Zsolt felügyelte. Maga a felvételi folyamat a tervezetthez képest végül jóval hosszabb időt vett igénybe – mindannyian munka mellett játszottuk fel a sávjainkat, és volt olyan dal is, ami folyamatában került be az anyagba –, de végül, 2019 decemberére elkészült a Concordia című album, amire nagyon büszkék vagyunk! A nagylemez 10 dala igen színes lett: a latinos tánczenétől a popos lüktetésen, vagy a lírai hangvételen át, egészen a rockos húzásig nagyon sok minden belefért a repertoárba úgy, hogy közben az egész hangzóanyagnak egységes maradt az arculata, ahogyan a zenekarnak is.
Közben természetesen nem csak a felvételeken dolgoztunk, hanem koncerteztünk is: 2018 nyarán jött a felkérés Várhalmi Andrástól, a Csili Művelődési Központ igazgatójától, hogy vállalnánk-e klubest sorozatot havi rendszerességgel a Csili Alsó Állomáson? Mi erre természetesen igent mondtunk, és az egy éven át tartó Hetero Sapiens klubsorozat keretében szintén meglehetősen változatos koncerteket adtunk. Olykor vendégzenekarokkal közösen játszottunk, máskor valamilyen tematikát adtunk az együttléteknek: így lett többek között akusztikus estünk, karácsonyi műsorunk, illetve farsang idején rock-metál stílusban interpretáltuk saját a dalainkat. Zenekari tagjaink emellett alkalmanként önálló műsorszámokat is előadtak, bemutatva muzikalitásuk eddig nem ismert oldalát. A sikeres klubkoncertsorozat azonban rendkívül sok háttérmunkát igényelt, ebbe fektetett energiáinkat mostantól viszont az új album népszerűsítésére, más koncertlehetőségek szerzésére kívánjuk fordítani a Concordia című nagylemez megjelenésével. Így, a 2019–2020-as évadra már csak negyedévi koncerteket vállaltunk a Csili Alsó Állomáson, az új koncretek pedig jelenleg szervezés alatt állnak. Ebben az évadban – a 2019 februárjában tanulmányi okokból a HS-ből kilépett Borbély Bence helyett, Varga Kristóf beugrása után – már Tóth Miklós vette át a dobos posztot, akivel 2011 és 2015 között is együtt játszottunk, a barátság pedig töretlen maradt, így legnagyobb örömünkre egy általunk jól ismert, remek ember tért vissza közénk, aki stabilitást hozott a csapat lelki egyensúlyában! Mészáros Tomi – külföldi tanulmányai miatt – pedig még 2018 szeptemberében vált el tőlünk, az ő helyére csak hosszas keresés után találtunk megfelelő trombitást: Koncz Gergő 2019 októberétől csatlakozott a Hetero Sapienshez, és vele újra kerek egész lett a hat fős zenekar, mind hangzásában, mind kiváló emberi kapcsolataiban, szeretetteljes légkörében, amivel úgy érezzük, hogy hosszú távra szóló, nagyszerű közösség alakult ki csapatunkban!
A lemez megjelenése után szintén óriási lépés volt első klipünk, a Concordia című album címadó dalához tartozó zenei videó elkészítése is: az időzítés a januári évfordulóra esett, ami nagyon hamar következett a decemberi lemezbemutató koncert után. A klipet pár hét alatt több mint kétezren megnézték, a háttértörténetről pedig Barnabás mesélt az RTL klub Fókusz című műsorában, amelyen keresztül már egy ország is hallhatta a Hetero Sapiens nevét és zenéjét! A 2020-as év ezek alapján elsősorban az új koncerthelyszínek meghódításáé, és az új közönség előtti bemutatkozásé lesz – mellette pedig újra elkezdtünk dalokat írni, hangszerelni, így tavasszal már elhangzik néhány új szerzemény is a koncerteken!

A kezdetek

A Hetero Sapiens zenekar elődjének a "PVV Bass Band" nevű, ad hoc jellegű baráti társaság tekinthető. Maga a név a Pesterzsébeti Városi Vegyeskar basszista énekeseit takarta, ahol a csapat magja - Egri Sanyi, Daczi Barna, Rahner Marci, és először még Marton László - kezdte el a közös muzsikálást - először csak poénból, alkalmi jelleggel. A nem sokkal később társuló Fejes-Tóth Gábor érkezésével a vokális feldolgozásokról a hangszeres zenélés irányába fordult a "Bass Band" profilja, sok önfeledt, kötetlen zenélős estével, borozgatással.
A szórakozás mellett a formációt azonban a vegyeskar is kezdte igénybe venni koncertjein, mint hangszeres kísérőket; sőt egyszerre megjelentek a felkérések kiállításmegnyitókon való szereplésre, önkormányzati rendezvényeken való játékra is.
Ez a lökés már ösztönzően terelte a Bass Band-et abba az irányba, hogy zenélését átgondoltabb, tudatosabb keretbe foglalja. Az évek alatt úgy alakult, hogy Barnabás és Márton énekes-gitáros "előadókká" váltak, Sanyi a basszusgitárt tette magáévá, Gábor (korábbi basszusgitáros) kapacitása így felszabadlut, és a billentyűs hangszerek, majd Stick és nagybőgő játékára tért át; 2006 végén pedig a vegyeskar egyik altosát, Bosánszky Ivettet is beszerveztük a csapatba, hegedűsként.
A kialakult hangszerelés mellett a "repertoár" is formálódott: az RHCP, magyar slágerek és népdalfeldolgozások között egyre több saját dal is megjelent fellépéseinken.
A kibővült formáció 2007 márciusában a pesterzsébeti Kakukk Vendéglőben adott debüt koncertjén letette a PVV Bass Band nevet, és klasszikus zenekarként lépett a közönség elé. A műsor előtti pillanatokban kellett hirtelen választani a névötletek közül, és legmarkánsabbként a kissé csípős humorú "Hetero Sapiens" mellett döntöttünk (nem áruljuk el, hogy mik estek ki az alternatívák közül... :-) ) Tehát 2007 tavszán kezdődött a HS "komolyabb" működése - ettől fogva folyamatosan jöttek a meghívások: Múzeumok Éjszakája a Pesterzsébeti Múzeumban; Kultúrházak Éjszakája a Csiliben; kiállításmegnyitók; kóruskoncert közreműködések; Gitárpont Café; karácsonyi koncert Válon; meghívás a Lajtha László zeneiskola nagytermébe; Fringe stb. ...
A lendület nagyon jól vitte a zenekart, sok új dal született, és sok ismert dalfeldolgozás került repertoárra - de éreztük, hogy dobos nélkül nem tudunk már továbblépni. A megoldás Balog Péter személyében született meg, akit a Lajthából ajánlottak - vele a 2008 januárjában tartott "születésnapi" Kakukk-os koncertünkön léptünk fel először. Mivel a HS hangszerelése alapvetően akusztikus, először percussion jellegű ütőhangszereket használtunk - később már a hagyományos dobfelszerelés erősítette a hangzást.
A sok kedves meghívásnak köszönhetően a zenekar hangszerparkja is fejlődött: Pesterzsébet Önkormányzatának támogatása, és a koncertbevételek által idővel nemcsak jobb hangszereket, hanem profi stúdiótechnikát is beszerezhettünk. Így alakult, hogy 2009 januárjában a zenekar - aki addig Gábornál próbált - átköltözhetett saját házistúdiójába. Ez a körülmény nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a zenekari hangzást még jobban kicsiszoljuk, és repertoárunkban a hangsúlyt a feldolgozások felől saját dalaink irányába toljuk el.
2009 nyarán Bosánszky Ivett kilépett a zenekarból, helye sokáig betöltetlen maradt. A 2009 évi Lajthás nagykoncertünk hegedűs-kisegítője Huszka Fruszina, a Műegyetemi Szimfonikusok szekundosa volt; 2010 áprilisában pedig szintén ebből a zenekarból Tóth Szilvia prímes csatlakozott a HS-hez.
A zenekar már ezzel az új hangzásvilággal és repertoárral koncertezett az ország számos pontján: a Művészetek Völgyében; a Velencei-tavi Új Kenyér Fesztiválon, Agárdon; Kisbéren; vagy Budapesten a Budai Várban, a Magyar nyelv és könyv ünepén; és természetesen a pesterzsébeti Lajtha László AMI nagytermében a szokásos évi jótékonysági nagykoncertünkön.
Ez az év a koncertek mellett egyben a legnagyobb lépést is hozta a zenekar életében: nyáron elkezdtük felvenni első önálló nagylemezünket, mely az "Itt leszek" címet viseli! A felvételek igen sok munkával jártak, így az év második felében fellépést nem is vállaltunk.
2011 tavaszára elkészült a hanganyag, és közben a hegedűs poszton is csere történt: Tóth Szilvia helyére Nagy Anna Júlia, a Dohnányi Zenekar vonósa került. Ez az év pedig ismét a koncerteké volt. Novemberben bemutattuk az "Itt leszek" című albumot a zenekar klasszikus megszólalási helyszínén, a Lajtha László AMI dísztermében. A koncerten már Tóth Miklós dobolt nekünk, Balog Pétert váltva az ütős szekcióban, ami után egy lazább utókarácsonyi-előszilveszteri buli következett, de akkor már javában készültünk a zenekar 5 éves jubileumára.
2012 áprilisában nagyszabású koncerttel ünnepeltük fél évtizedes fennálásunkat: a Csili Bubik István nagytermében játszottunk teltház előtt, olykor kiegészülve a zenakar bölcsőjének számító Pesterzsébeti Városi Vegyeskarral, akik teljes kórusként kísértek minket, de egykori HS tagok, vendégzenészek is feltűntek a színpadon, sőt vonósnégyes és fúvós kvartett is emelte az est fényét, mely utóbbi formációból kikerült Mészáros Tamás, későbbi trombitásunk.
Ezzel az emlékezetes fellépéssel búcsúzott zenekarunktól egyik alapító tagunk, Rahner Márton, akinek távozásával az együttes véglegesen az egyedi megszólalás, a saját szerzemények előadása felé fordult. Ezután könnyed tavaszi és nyári koncertek következtek Érces Norbert szólógitáros brilliáns vendégszereplésével, majd miután Egri Sándor skandináv tanulmányútra távozott, a basszusgitárt Sipos Nándor ragadta magához. Év végén készült el a a toszkán partoknál szerencsétlenül járt tengerjáró hajó áldozatainak tiszteletére a Concordia című dal angol nyelvű változata, melynek elkészítésében zenészbarátok segédkeztek, a hangzóanyag keverését pedig hangmérnökünk, Nagy Gábor végezte.
2013-at egy farsangi mulatsággal kezdtük a Gaál Imre galériában, majd év végére újabb tagcserék következtek. 2014-et már új ütőssel kezdtük, Kaszab Sebő ült be a dobok mögé, aki nemsokára a billentyűk bűvöletébe esve a zongorajátékért lett felelős, átadva helyét Mészáros Magornak a cintányérok mögött. Ferencz Máté szólógitárral csatlakozott hozzánk. Az évet egy varázslatos Luca-napi koncertel zártuk már az Advent jegyében.
2015-ben Fejes-Tóth Gábor ismét teljes emberként tért vissza a zenekarba, és az eredeti, hegedűdomináns felálláshoz képest újszerű fúvós hangzás lehetőségeit meglovagolva ska stílusban hangszerelte át néhány dalunkat. Ennek szellemében a nyár folyamán Varga Áron harsonással, és gyönyörű vokalista hölgyekkel kiegészülve, nagyszabású szabadtéri koncerttel varázsoltunk fieszta hangulatot Pesterzsébet főterére a Pesterzsébeti Nyári Térzenesorozat keretében.
A 2016-os évet egy igazi nosztalgikus, szülinapi koncerttel kezdtük, ahová meghívtuk Rahner Marcit, Egri Sanyit és Balog Petit, akikkel együtt ünnepelve a régi Hetero Sapiens elevenedett meg egy estére. Szintén a koncert vendége volt Horváth Kornél, aki a kiváló hangulatú együttlét után felajánlotta a zenekar számára, hogy résztvegyen a rendszeres próbákon, így segítve a csapat szakmai fejlődését. Ezzel a kivételes lehetőséggel élve kértük fel Kornélt, hogy legyen zenekarunk rendes tagja, amit Ő örömmel vállalt, és csatlakozása óta a Hetero Sapiens - persze újabb tagokkal kiegészülve - nyerte el megújult formáját és lépett szintet zenei megszólalásában. Ám erre a fordulatra Barnabás egyéb irányú elfoglaltságai miatt kialakult kényszerpihenőnek köszönhetően több mint egy évet várni kellett.
...